İş Güvenliği Uzmanı

1-İş Kanunu, İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İSG Tüzüğü ve bunlara bağlı yönetmelikler ile İSG mevzuatlarında yer alan hükümlerin yerine getirilmesini sağlamak için işverene, iş yeri amirlerine ve çalışanlara danışmanlık yapmak ve uygulamaları denetlemek.

2-Kanun, Tüzük ve Yönetmeliklere uygun olarak İSG çalışma dosyalarını hazırlayarak, mevzuat gereği istenilen tüm bürokratik işlemlerin tamamlanmış vaziyette muhafaza edilmesini sağlamak.

3-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayınlanacak mevzuat değişiklikleri, hakkında işvereni bilgilendirmek ve yeniliklere göre gerekli hazırlıkların yapılmasını sağlamak.

4-İşin ve işyerinin yapısına göre oluşabilecek tehlikeleri engellemeye yönelik alınması gereken güvenlik önlemleri konusunda, çalışanların ya da temsilcilerinin görüşünü de alarak işverene önerilerde bulunmak ve uygulamasının takibini yapmak.

5-İSG konularındaki eksikliklerde yasal mevzuat gereği gerçekleşebilecek cezai ve hukuki süreçlerde, işverene ve gerektiğinde işveren avukatlarına teknik danışmanlık yapmak.

6-İşe giriş işlemleri. acil durum müdahale planı, yıllık eğitim planı, değerlendirme raporu, meslek hastalığı, iş kazası, yasal mevzuat, iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile risk değerlendirme konularını kapsayan; ISG yönetim sistemi dokümanlarını hazırlamak.

7-İşyerinin yapısına uygun bir kurum içi İSG yönetmeliği hazırlamak, üst yönetime onaylatmak ve uygulanmasını takip etmek, uygunsuzlukları tespit ederek ve yazılı ve sözlü olarak üst yönetime bildirmek.

8-İşyerinin ISG yönünden risk analizlerinin yapmak. Olası tehlikelere karşı alınması gereken önlemleri tespit etmek, risk analiz dosyasını hazırlamak. Sonrasında, tehlike ve kaza ihtimallerine ilişkin risklerin nasıl önleneceğini gösteren acil durum eylem planlarını hazırlamak ve İşvereni ve çalışanları bilgilendirmek.

9-Çalışan sayısı 50 ve üzeri olan işyerlerinde İSG Kurulu oluşturulmasını sağlamak İSG Kurulu üyelerinin eğitimlerini yapmak, aylık toplantılarında bulunmak, kurul üyelerine işyerinin mevcut İSG durumu ile ilgili özet bilgi vermek, eksiklikleri bildirmek, önerilerde bulunmak. Karşılıklı görüş alışverişi neticesinde alınan kararları, toplantı tutanağına yazmak ve tüm kurul üyelerine imzalattıktan sonra işverene sunmak.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI NEDİR ?

İşçilerin başına gelebilecek iş kazalarını önlemek amacıyla kurulması gereken güvenli iş ortamları, bu konuda eğitim almış ve yetkili belgelere sahip uzmanlar danışmanlığıyla sağlanmalıdır. Üniversitelerin mühendislik ve mimarlık fakültelerinden mezun olanlar, fen edebiyat fakültelerinde fizik, kimya, biyoloji bölümü mezunları, teknik öğretmenler iş güvenliği ile ilgili eğitimlere katılarak uzmanlığını elde edebilirler. Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlar tarafından iş güvenliği uzmanlığı eğitimi alanlar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre işlev gösteren şirketlerin düzenlediği eğitimler sayesinde de donanımı hale gelerek İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınava tabi tutulurlar. Sınavda başarılı olan uzman adayları C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak göreve başlarlar.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BULUNDURMAK NEDEN ZORUNLUDUR?

Hem can hem mal güvenliğini maksimum düzeyde sağlamak için şirketlerin risk analizini yaparak en uygun çalışma ortamını sağlamak ve denetlemekle yükümlü iş güvenliği uzmanlarını bulundurma zorunluluğu tüm iş yerlerinde kanunla yasal hale getirilmiştir. Az tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde C sınıfı, tehlikeli işyerlerinde B sınıfı, çok tehlikeli işyerlerinde ise A sınıfı iş güvenliği uzmanı çalıştırılmak zorundadır.